Uprkos pozitivnim vijestima, privredna situacija u državi sve gora

Privrednici kao partneri u socijalnom dijalogu sa državnim organima vlasti više su figure nego stvarni faktor. Nas se pita samo deklarativno, kaže predsjednik ogranka Grupacije poslodavaca Federacije BiH u Zeničko-dobojskom kantonu, Vladimir Franjić, ocjenjujući da je privredna situacija u državi, uprkos pozitivnim vijestima koje svakodnevno slušamo, sve gora.

Pokrivenost uvoza izvozom u januaru je dostigla 65,3 posto i za 15 procenata je veća u odnosu na decembar prošle godine. Za devet mjeseci ove godine ostvaren je 861 milion maraka direktnih stranih investicija u BiH. Povećavaju se prihodi prikupljeni od PDV-a, bruto državni proizvod iz godine u godinu raste, u prošloj godini ostvaren je privredni rast od tri posto u odnosu na prethodnu. Čovjek bi rekao, uskoro će u državi BiH teći med i mlijeko, a ljudi će živjeti bolje nego ikad.

„Ovi podaci su jako lijepi. Nedavno smo imali sastanak s premijerom Federacije BiH. Kad on priča, mi se zgledamo i ne znamo u kojoj državi živimo, jer on priča jedno, a stvarnost je drugo. Imam utisak da su ovi podaci koji se iznose u javnost više reklama i pričam ti priču, nego stvarnost“, kaže zenički privrednik i predsjednik ogranka Grupacije poslodavaca Federacije BiH u Zeničko-dobojskom kantonu, Vladimir Franjić.

„Mi ne osjećamo nikava poboljšanja. Privrednici vide da se sve više tone i da je sve teže raditi. I ove izmjene zakonskih propisa koji se predlažu trebalo bi da olakšaju privredi. To olakšanje, recimo za moju forimu, znači 3 4, posto više davanja državi što se do sada davalo. Privrednici u ovoj državi prevareni su jednako kao i svi ostali građani Bosne i Hercegovine“, kaže Franjić.

Vladimir Franjić

On je ocijenio da privreda u našoj zemlji živi isto kao prethodnih 20 godina. Pomaka nema, a politika koja bi trebalo da je u službi razvoja, bavi se samo – sama sobom.

„Privrednici kao partneri u socijalnom dijalogu sa državnim organima vlasti više su figure nego stvarni faktor, što znači da smo prepušteni sami sebi. Svi pozitivni pomaci su minimalni i uglavnom se odnose na dobre prakse lokalnih zajednica“, zaključuje naš sagovornik. (Sanja Stević)