Međunarodni dan maternjeg jezika: Raditi na njegovom očuvanju i razvoju

Skrenuti pažnju javnosti na značaj unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, glavni su razlozi obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara.

“U eri globalizacije, kada su u našim životima sve više i sve ranije prisutni strani jezici, sve teže je očuvati naš maternji jezik, a primjetno je i da djeca već u prvi razred dolaze sa, nažalost, boljim poznavanjem stranog jezika nego maternjeg”, navodi Rabija Drugović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti u zeničkoj Osnovnoj školi „Mak Dizdar“.

Rabija Drugović

“U njegovanju maternjeg jezika, učenju pravilnog govora, te razvoju jezičke kulture kod djece i mladih osoba veliku ulogu imaju svi nastavnici, posebno maternjeg jezika, ali i roditelji, koji nažalost sve manje razgovaraju sa djecom”, upozorava nastavnica Drugović, napominjući da pravilnom upotrebom jezika, u usmenoj i pisanoj formi, verbalnom i neverbalnom komunikacijom, razvojem govorničkih vještina, zapravo oplemenjujemo sebe, postajemo uspješniji i bolji ljudi. (Vesna Jovanović)