Švicarska najskuplja zemlja na svijetu, gdje je na listi BiH?

Švicarska je zemlja u kojoj je najskuplje živjeti, a na ljestvici skupoće slijede je Norveška i Island. U određivanju poretka u obzir su se uzimale cijene stanarina, namirnica, odjeće, taksija, režija, interneta, prijevoza i obroka u restoranima.

Među prvih deset na listi koju je sastavio poslovni magazin Ceoworld su Danska i Luksemburg, ali i Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Kao mjerilo, u Ceoworld uzeli su New York koji je poznat po skupoći života i dali mu indeks sto, a pokazalo se da je život od onog u New Yorku skuplji samo u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu.

U Švicarskoj su najviše cijene namirnica i obroka u restoranima, dok se po cijeni stanarine našla na četvrtom mjestu. Bosna i Hercegovina je na listi zauzela 96. mjesto, Hrvatska 53., a od zemalja bivše Jugoslavije ispred Hrvatske je samo Slovenija koja je na 47. mjestu.

Crna gora je na 90. mjestu, Srbija na 98., Makedonija na 113. i Kosovo na 124. Irska je 13., Francuska 14., SAD 20., Austrija 21., a Italija 28. Na mjestu iza nje je Njemačka, Španjolska je 44., Portugal 54., a Mađarska 77. Kina je na 80. mjestu, a Rusija na 82.

Zemlje koje su na dnu liste, odnosno u kojima je život najjeftiniji, su Pakistan, Afganistan, Indija, Sirija i Uzbekistan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Index.hr