Ambasadorica Republike Indonezije u posjeti kod gradonačelnika Kasumovića

U prostorijama Gradske uprave danas je upriličen sastanak između ambasadorice Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini, Amelie Ahmad Jani i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića.

Tema razgovora je privredna i kulturna saradnja Grada Zenice i moguće bratimljenje Zenice i Bandu.

„U martu će doći jedna folklorna grupa u Bosansko Narodno pozorište Zenica kako bi pokazali običaje, tradiciju i kulturu Indonezije, a u aprilu bi trebao biti upriličen susret privrednika iz  Indonezije sa privrednicima iz Zenice, kao i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Radi lakše komunikacije između Bosne i Hercegovine i Indonezije u planu je uvođenje direktne aviolinije Sarajevo-Jakarta ili neke druge destinacije koja se pokaže kao najzanimljivija.

„Današnjom posjetom smo htjeli da damo impuls saradnji i zato se javila inicijativa za bratimljenjem Zenice i grada Bandu, koje se nalazi na ostrvu Java. Tamo je osnovan pokret nesvrstanih zemalja te svima je poznato da su lideri Jugoslavije i Indonezije imali ključnu ulogu“, dodala je NJ.E. Amelia Achmad Yani, ambasadorica Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini.

Iz Gradske uprave poručuju da planiraju određene susrete sa privrednicima kako bi pokušali naći zajedničke interese i ostvarili međusobnu saradnju. (Azra Dizdar)