Zeleni polumjesec uručio darovnice Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici

Zeleni polumjesec Zeničko-dobojskog kantona danas je uručio darovnice  na prehrambene proizvode Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici.

Proizvodi su prikupljeni kroz projekat „Bošnjak-Bošnjaku“, ali i druge projekte.  U tekućoj godini Zeleni polumjesec je donirao 21 160 kg poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Ti proizvodi će se koristiti za pravljenje obroka korisnicima Gradske narodne kuhinje , a broj korisnika je preko 800. Od ove količine, to jest 21 tonu, mesa je oko dvije tone i 400 kg, mlijeka oko 1000 litara, a ostalo 17 tona i 819 kilograma su prehrambeni artikli“, izjavio je Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca.

Za Kantonalnu bolnicu Zenica i Dom za stara lica izdvojili su 3 823kg mesa, te medresama u Sarajevu i Visokom 1750 litara mlijeka, a nisu zaboravili ni na  najmlađe koji se liječe u KBZ uručili 220 poklon paketića.

„Osim Gradske narodne kuhinje u Zenici, Zeleni polumjesec nije zaboravio narodne kuhinje u okruženju, to jest u Kaknju, Brezi i Zavidovićima. Izdvojili smo tri puta po 405 kg deficitarnih proizvoda, brašno, ulje, riža i tjestenina“, dodao je Hadžimuhović.

Tekuća 2019. godina je bila bolja od predhodne za Zeleni polumjesec kada je u pitanju ukupan iznos donacija i broj donatora, te su kroz aplikacije na projekte uspjeli ostvariti pravo i na određena sredstva.(Azra D.)