“Ceste smrti”: Pogledajte najopasnije puteve svijeta

Ekstremni uvjeti na putevima mogu se vidjeti širom svijeta. Međutim, postoje i putevi koji su opasni zbog prirodnih uvjeta u kojima su izgrađeni.

Najopasniji putevi se uglavnom nalaze u planinskim predjelima, uz mora, kanjone rijeka, gdje su uvjeti sami po sebi nepovoljni.

U nastavku donosimo pet “cesta smrti” koje se nalaze u različitim krajevima svijeta.

Guoliang, malo selo u Kini koje je smješteno u dolini između planinskih vrhova Taihanga, do 70-tih godina, kada je izgrađen tunel, bilo je odsječeno od svijeta. Tunel je dug 1,2 km, a izgradnja je trajala punih pet godina. On ima 32 otvora koja su ručno iskopana, a naziv je dobio po selu zbog kojeg je i sagrađen. Guoliang se smatra jednim od najopasnijih dijelova za putovanje zbog otvora na zidovima tunela s kojih se može proletjeti u provaliju. Do sela se prije izgradnje tunela dolazilo planinarenjem koje je trajalo do 4 sata.

Jedan od najopasnijih puteva na svijetu nalazi se u Turskoj. Put Derebasi nalazi se u planinskom području crnomorske regije. Put je dug 106 km, a privlači mnogobrojne avanturiste iz cijelog svijeta. Derebasi je put koji se sastoji od 13 oštrih krivina, a uvjeti na njemu su doista ekstremni.

Atlantski put u Norveškoj, osim što spada među očaravajuće, on je ujedno vrlo opasan. Naime, most na norveškom Atlantskom putu veoma je zanimljiv jer s kopna izgleda kao da nigdje ne vodi, tj. da završava u moru. Međutim, nije samo izgled jeziv. Naime, jaki vjetrovi, koji su česta pojava na ovom području, nanose vodu na put i otežavaju odvijanje saobraćaja i čine ga opasnim.

Zodži-La je planinski prolaz u Indiji. Nalazi se oko 100 km istočno od Srinagara, kašmirskog glavnog grada. Put je strahovit zbog izrazito oštrih krivina, ekstremne promjene uspona i padova i stoke koja se ovdje slobodno kreće. Uvjeti na putu su veoma opasni, pa se, osim lokalnog stanovništva, ovdje upućuju samo najhrabriji. Zodži-La je drugi najviši prijelaz na svijetu. Planinski prijevoj nalazi se na nadmorskoj visini od 3.528 m, a zimi je zbog snijega često zatvoren.

Kroz alpske predjele provlači se Stelvio put. Ovaj zanimljivi, ali i rizični put nalazi se u Italiji. Vijugava cesta penje se alpskim padinama. Usponi i krivine privlače mnogobrojne entuzijaste, kao i profesionalne vozače cijelog svijeta. Stelvio put je sličan cesti Derebasi na sjeveru Turske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Avaz.ba