RMU Zenica obilježio Dan rudara, u penziju ispraćena 44 komorata

Predstavnici Uprave i Sindikata Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica danas su povodom Dana rudara, 21. decembra, položili cvijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima. Istim povodom organizovan je i svečani ispraćaj za 44 penzionera zeničkog Rudnika, kojima su, po riječima v.d. direkora, izmireni svi doprinosi.

“Ova godina bila je burna, ali se stanje polako stabilizuje i godinu završavamo sa oko 70 posto ostvarene proizvodnje, a imali smo probleme sa širokim čelom, zbog prodora vode i tektonskih poremećaja, te rasjedne zone, zatvoren je i pogon Stranjani, a njegovi rudari preraspoređeni su u Separaciju i preostala dva proizvodna pogona , u kojima se proizvodnja sada stabilizovala i ide u punom kapacitetu, a u toku je i konkursna procedura za prijem novih rudara”, ističe Edin Pašić, vršilac dužnosti direktora RMU Zenica, sumirajući 2019. godinu.

“U narednoj godini se nadamo da nećemo imati nekih znatnijih poremećaja, a planiramo raditi reorganizaciju i novu sistematizaciju da bi u konačnici imali pozitivno poslovanje Rudnika Zenica i ja se nadam da ćemo iduće godine u ovo vrijeme pozitivno poslovati”, navodi direktor Pašić.

“Ova godina zaista nam je bila teška, ali drugog rješenja za Stranjane nije bilo”, napominje Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata zeničkog Rudnika, napominjući da je njihova Uprava ispoštovala sve obaveze prema rudarima u ovoj godini, kao što su ka karte, topli obroci, plaće i doprinose za penzionere koje su ispratili. (Vesna Jovanović)