Zenica Adventure: Festival dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK

U okviru Zenica adventurea, na maloj sceni „Žarko Mijatović“ danas je održan jedanaesti po redu Festival dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko – dobojskog kantona. Svojim dramskim izvedbama o raznovrsnim temama poput ljubavi, utjecaja tehnologije, narodnih običaja predsatavili su se dva zenička vrtića Abakus i Hud Hud, osnovne škole iz Vareša i Visokog, zatim škole „Mak Dizdar“, „Edhem Mulabdić“ i „Enver Čolaković“, srednje Medicinska i Tehnička škola, Kulutrno – sportski centar Kakanj.

Dramska sekcija OŠ „Edhem Mulabdić“, koju vodi nastavnica bosanskog jezika Mirsada Milak na Festivalu dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK učestvovala je s performansom pod nazviom „Prva ljubav“.

Naša predstava govori o zaljubljivanju i simpatijama, o tome kako mi djeca doživljavamo ljubav, rekla nam je učenica i jedna od učesnica te predstave Sajra Čoloman.

U predstavi ove škole među ostalim učestvuju i Hana Spaho, Hana Džumhur, Ilda Porča, koja glumi glavnu ulogu djevojčice koja se zaljubila u dječaka Alena. Prema riječima nastavnice Milak, festival poput ovog djeci mnogo znači. Oni vole glumiti, biti na sceni i pokazati publici svoje vještine. Napominje da se za Festival dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko – dobojskog kantona sprema tokom cijele školske godine i da su redovni učesnici ove smotre ode samog početka.

Dramska sekcija OŠ „Enver Čolaković“ učestvovala je u festivalu s predstavom „Eho“ koja govori o životu u kojem je nemoguće zamisliti vrijeme bez interneta.

Dramska sekcija OŠ Enver Čolaković

Dramska sekcija Tehničke škole izvela je predstavu „Prokleta avlija“ Ive Andrića u kojoj glavnog lika Ćamila utjelovljava učenik III razreda Nino Stević.

Osnovci iz Visokog izveli su lutkarsku predstavu, dok su mališani iz vrtića pokazali izvedbe o narodnim običajima.

Žiri sastavljen od glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Nermine Nišić, Anđele Ilić i Mirljuba Mijatovića ocjenjivao je angažman djece u radu, koja su se scenski izrazila na vrlo kreativan način, kazao nam je rukovodilac Dječije omladinske i lutkarske scene i član žirija Miroljub Mijatović.

Drugi Zenica adventure organizuje Grad Zenica uz tehničku realizaciju JP RTV Zenica i u koprodukciji sa partnerima festivala: Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenica, Župa Svetog Ilije, HKD „Napredak“, Crkvena opština Zenica, SPKD Prosvjeta, Savez izviđača Grada Zenica, Institut Yunus Emre, MC Condor, Udruženje poslodavaca Zenica, JP Tržnica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Gradska kafana. (A. Huskić)