Posjeta srednjoškolaca RTV Zenica

Ove subote posjetili su prostorije Radio – televizije Zenica polaznici novinarske škole Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA iz Zenice, upoznavši se sa osnovama novinarske profesije i procesom proizvodnje radijskog i televizijskog programa.

Riječ je o srednjoškolcima sa područja Zeničko – dobojskog kantona, mladima iz Kaknja, Breze, Visokog, Zavidovića i Zenice koji bi se željeli u budućnosti baviti novinarskim poslom. Oni su polaznici trodnevne škole novinarstva zeničkog udruženja Zora koja za cilj ima, između ostalog, edukaciju iz oblasti medijske pismenosti.

Cilj je upoznati ih sa etičkim i moralnim kodeksima novinarstva. Također, učimo ih kako prepoznati feak news, kako uvidjeti da su vijesti i informacije naklonjene jednoj ili drugoj strani, zatim kako pronaći nezavisne medije i portale, kako provjeriti izvore informacija i slično“, kazao nam je Armin Šestić, predsjednik Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA.

Iako je učenica srednje tehničke škole u Kaknju Dalila Brkić je kaže već radila u sličnim projektima i namjera joj je upisati studij novinarstva. Posjeta medijskoj kući kakva je Radio – televizija Zenica značajna joj je jer se prvi put susrela sa procesom profesionalnog rada novinara i proizvodnje programa u elektronskim medijima.

Smatram da mediji i novinari imaju važnu ulogu u svakom društvu, te da upravo oni mogu utjecati na rješavanje brojnih problema jedne društvene zajednice„ rekla nam je ova 18-godišnja Kakanjka. (Alma Huskić)