Mladi u BiH sve više kupuju plinske pištolje

U Bosni i Hercegovini sve je veći trend kupovine plinskih pištolja, koji su dostupni po pristupačnim cijenama, već od 70 maraka.

Riječ je o replikama replike pravih pištolja i izgledaju autentično kao poznati revolveri, „tetejac“, „glok“ i teško je “provaliti” da nije riječ o stvarnom oružju.

No, upravo zbog toga, ali i činjenice da je bez dozvole i u krivim rukama opasnost, pokrenuta je inicijativa da se i plinski pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policijskog organa, a ne prijava, jer se zbog vjerodostojnog izgleda često koristi prilikom izvršenja razbojništava.

Tako se na internetskom tržištu nalazi mnoštvo oglasa za prodaju plinskih pištolja i municije za njih. Najskuplji takav pištolj moguće je kupiti za 450 maraka (artemis), a municija je, također, jeftina i iznosi svega pola marke po metku.

I dok izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsjećaju na pravi, zbog čega izazivaju strah kod ljudi, plinski pištolji koje mahom kupuju mladi u BiH ne mogu nanijeti povrede jer je cijev pregrađena. Prvenstveno služe za zvučno označavanje početka takmičenja, navikavanje lovačkih pasa na pucanj, te za zabave poput svadbi.

Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ističe da je važeći zakon o nabavljanju i držanju oružja precizno definirao uvjete pod kojim građanin može kupiti plinski pištolj i dobiti odobrenje.

“Građanin je dužan u roku od osam dana nakon kupovine plinskog pištolja u specijaliziranoj prodavnici, prijaviti ga nadležnoj policijskoj stanici uz dokaz o porijeklu (račun, op. a.), koja mu potom izdaje potvrdu o prijavi oružja”, kaže Alić.

Naglašava da svaka kupovina i nabavka koja nije u skladu s važećim procedurama predstavlja nezakonito nabavljanje i držanje oružja, u ovom slučaju plinskog, te podrazumijeva utvrđivanje prekršajne odgovornosti vlasnika i njegovo sankcioniranje.
Izvor: Avaz.ba