Svečana akademija UNZE: Danisu Tanoviću dodijeljena titula počasnog doktora nauka

Povodom obilježavanja šezdeset godina visokog obrazovanja u Zenici, u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta upriličena je svečana akademija kojoj je prisustvovao veliki broj uvaženih zvanica.

Rektori bosanskohercegovačkih i univerziteta regiona, profesori i diplomate svojim prisustvom uveličale su ovaj veliki jubilej.

Atmosfera je i radna i svečarska. Naš dugogodišnji rad dokazuje da se uvijek može postizati i stremiti ka višem. No, kao i drugi, i mi se svakodnevno suočavamo s problemom odliva mozgova. Loša demografska slika, loše socijalno i ekonomsko stanje države, ali i regiona utječu na spomenuto. Baš zbog toga, u cilju stvaranja pozitivnije klime, proteklih godina smo formirali atraktivnije odsjeke na Univerzitetu. Zaustavljanje odliva mladih, prosperitetnih kadrova, naša je misija“ poručio je Damir Kukić, rektor zeničkog univerziteta.

Ovom prilikom dodijeljena su i dva počasna doktorata nauka. Za izuzetan doprinos bosanskohercegovačkoj kulturi i filmskoj umjetnosti, zenički univerzitet počasnim doktorom nauka odlikovao je istaknutog režisera i dobitnika Oskara, Danisa Tanovića, dok je u području filozofije počasni doktorat dodijeljen prof.dr.sc. Johanu Arneu Vetlesenu.

Izuzetna je čast primiti jedno ovakvo priznanje. Zenica je moj rodni grad, grad u kojem sam sanjao snove. Počeo sam sanjati u nekadašnjem zeničkom kinu ‘29.novembar’, a ti dječački snovi su se naknadno i ostvarili. Stoga bi to bila moja poruka studentima i mlađim generacijama – nemojte odustajati od sebe“, ističe Tanović.

Za razvoj nauke, a posebno visokog obazovanja, izuzetno je važna naučna disperziranost, odnosno njena rasprostranjenost širom naše zemlje. Stoga, ovakva godišnjica od iznimnog je značaja za naš grad i građane.(Lamija P.)