Registracija vozila: Šta sve plaćamo i koliko?

Registracija vozila vlasnicima automobila svake godine donese novu glavobolju zbog finansijskih izdataka, koji opterećavaju kućni budžet.

Period prije registracije obavezno je obilježen traganjem za najpovoljnijom varijantom i prikupljanjem podataka koliko zapravo košta registracija, jer skoro po pravilu u godini dana uvede se novi namet koji utiče i na konačan iznos. Šta sve plaćamo kod obnove, ili prve registracije, otkrivamo u nastavku teskta.

Prilikom registracije motornih vozila, građani su dužni da svake godine ispune određene uslove, a da bi to uradili, potrebno je sljedeće:

„Prvenstveno tehnički pregled (73,00 KM za benzin, 83 KM za dizel), ostale uplate koje idu prije registracije: putarina (ovisi od kubikaže ), Fond za zaštitu voda (20,00 KM), zaštitu okoliša (ovisi od kubikaže i godišta), stiker naljepnica (5,00 KM), zeleni karton (4,00 KM), Bihamk (8,00 KM), porez na vozilo (ovisi od godišta i kubikaže), potvrda o registraciji (5,00 KM),  to je kada je u pitanju produženje registracije. Kada je u pitanju prva registracija dodatak su: nove tablice ( 20,00 KM), potvrda o vlasništvu (5,00KM), i potvrda o registraciji (5,00 KM)“, izjavila je za naš portal Majda Spahić, referent prodaje osiguranja.
Fiksne cijene iznose oko 150 KM, uz troškove police osiguranja, putarine i poreza na vozilo koji ovise od kubikaže, kilovata i godišta automobila. Na pitanje zašto je prva registracija skuplja od ostalih odgovora Spahić:

„Ako građanin prvi put na sebe registruje vozilo onda plaća 100% policu osiguranja, svake godine dobija po 5% popusta i potrebno je oko deset godina da dođe do popusta od 50% koji je maksimalan“.

Putarine na autoceste i poreza su oslobođeni, „Ratni vojni invalidi (iznad 70% u donje ekstremitete) i civilni invalidi (iznad 80%)“, kazala je Majda Spahić, referent prodaje osiguranja.

Za registraciju treba izdvojiti otprilike jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH, zbog čega je period pred registraciju svakog vozača, obilježen brojnim posjetama osiguravajućim kućama i potrazi za najpovoljnijom varijantom. (Azra Dizdar)