Sve češća oboljenja grla sa simptomima promuklosti

Grlobolja sa simptomima promuklosti, te povraćanje praćeno prolivima, jesu oboljenja koja u nešto većem broju bilježimo u našoj praksi u posljednje vrijeme.

“To je sve uobičajeno za ljetni period i visoke temperature, kada se više konzumiraju hladni napitci, jede sladoled, i kada se hrana lakše kvari pa dođe i do stomačnih problema, mada moguće je i da se radi o virusnim oboljenjima”, kaže primarijus docent doktorica Subhija Prasko, doktorica u porodičnoj ambulanti Centar zeničkog Doma zdravlja.

Dr. Subhija Prasko

“Ukoliko se ne javlja visoka tjelesna temperatura, ovi simptomi nisu za uzbunu, ali je potrebno malo bolje pripaziti se, za grlobolju i promuklost piti tople čajeve, te koristiti vitamin C i eventualno paracetamol, dok za povrćanje ili proliv treba konzumirati dijetalnu ishranu, dosta čaja, te uzeti u apoteci neki oralni dehidrant ili probiotik”, savjeti su doktorice Prasko za one pacijenti koji dobiju pomenute simptome, ali u blažem obliku.

Tek kod pojave visoke tjelesne temperature, ili u slučajevima da ovi simtomi ne prolaze za dva dana, onda se preporučuje otići kod ljekara.

Za ostale pacijente, kao preventiva, savjetuje se izbjegavanje već oboljelih osoba i hladnih napitaka, te veća obazrivost u konzumiranju hrane, koja mora biti zdravstveno ispravna, ali i češće pranje ruku. (Vesna Jovanović)