U Bosni i Hercegovini cvjeta ilegalno tržište cigareta

Broj pošiljki za nagradnu igru “Deset računa izbroji i stan osvoji” već je premašio pola miliona. Očekivanja su da će do kraja septembra, kada je planirano izvlačenje, biti i duplo veći.

Ovo je samo jedan vid borbe protiv neizdavanja fiskalnih računa i nelegalne trgovine, a fiskalni račun nećete dobiti ako kupite cigarete bez akcizne markice.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je broj izdatih akciznih markica u posljednjih deset godina, drastično smanjen. Da li je manje pušača ili zapravo cvjeta crno tržište?

Јavna je tajna da paklo cigareta bez akcizne markice možete da kupite na ulici, ali i na pojedinim trafikama u BiH. Nelojalna konkurencija zvaničnim proizvođačima i distributerima svaki dan značajno ošteti budžet. Neke računice pokazuju da je samo u prošloj godini zbog ovoga minus u kasi oko pola milijarde KM.

“To je nelojalna konkurencija. I naravno da dolazi do ogromnog pada prodaje kod legalnih proizvođača”, ističe Saša Grabovac, direktor Udruženje ekonomista SWOT.

Zinaida Babović iz firme Јapan tobako internešenal, rekla je da je jedna kutija legalnih cigareta skuplja od ilegalne dva do dva i po puta. Kako ističe, pretpostavka je da je svaka druga kutija kupljena iz ilegalnih izvora.

Prihodi od akciza na duhan i duhanske proizvode u prošloj godini veći su za oko 360 miliona KM u odnosu na 2009. godinu, ali treba u obzir uzeti sva poskupljenja.

Međutim, sve manji broj izdatih akciznih markica jasan je pokazatelj da cvjeta crno tržište. Za uvozne proizvode u posljednju deceniju manji je za skoro 150 miliona komada, a na domaće čak više od 188 miliona.

“U 2008. godini izdato je 220 miliona komada a, prošle, 2018. godine 31.700.000 komada”, istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Više je nego jasno da za to nije razlog manji broj pušača, već nelegalna trgovina cigaretama. Zaključak je da nadležni inspektori treba da bolje rade svoj posao.

“Ta nelegalna prodaja najčešće se vrši na pijacama, gdje se gotovo javno prodaju cigarete”, dodao je Grabovac.

A razlozi su višestruki. Legalni distributeri su izračunali koliko je zbog šverca cigaretama izgubljeno samo u prošloj godini.

“Konkretno gubimo ogorman novac, to je jedna trećina penzija, ili 200 novih vrtića samo u jednoj godini”,dodaje Babovićeva.

Ekonomisti smatraju da i u akcizama na duhan i duhanske proizvode, koje su veće nego u zemljama regiona, treba tražiti razlog zašto se između ostalog javlja crno tržište.

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTRS