Danas umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine praćene jakim udarima vjetra i gradom.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeveroistočni, krajem dana u skretanju na jugozapadni. U Hercegovini vjetar prije podne umjeren jugozapadni, a poslije podne umjerena bura. Dnevne temperature od 26 do 33, na jugo do 36 °C.

Jutarnja temperatura u Zenici iznosila je 17 stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna do 27°C.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 13; Sokolac 15; Bugojno, Ivan Sedlo, Livno 18; Grude, Sarajevo, Zenica 19; Banja Luka, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla 20; Bihać, Gradačac 21; Brčko 22; Bijeljina 23; Trebinje 25; Mostar, Neum 26.

Porast naoblake, visoke temperature i sparno vrijeme, u poslijepodnevnim satima će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći, osobito na jugu zemlje. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja, uz izbjegavanje dužih boravaka na otvorenom.