Donacija Islamske zajednice omogućila „Merhametu“ pripremu 8.200 obroka za migrante

Arhiv

Donacija Islamske zajednice od 30.000 KM omogućila je „Merhametu“ pripremu i podjelu 8.200 obroka za migrante u Unsko-sanskom kantonu (USK), prije svega onima koji su smješteni na Vučijaku, kao i migrantima koji su ne našli na proputovanju kroz Tuzlu.

Zbog velikog migrantkog vala u USK, Regionalni odbor „Merhameta“ Bihać je od ukupne donacije Islamske zajednice u BiH dobio 25.000 KM, od čega je pripremio 6.500 obroka koje je svakodnevno dijelio migrantima. Istovremeno, Regionalnom odboru „Merhameta“ Tuzla preraspoređeno 5.000 KM, što je omogućilo pripremu i podjelu oko 1.700 obroka.

“Počastvovani smo što je Islamska zajednica i ovoga puta ukazala povjerenje „Merhametu“ i što smo opet zajedno pomogli migrantima koji su svoje privremeno utočište našli u našoj zemlji. Značajna pomoć Islamske zajednice od 30 000 KM omogućila je „Merhametu“ da obezbijedi hranu za sirijske izbjeglice i migrante. Na taj način, Islamska zajednice u BiH i „Merhamet“ su zajedno nastojali da migrantima i izbeglicama koliko-toliko olakšamo život. Zahvaljujem se Islamskoj zajednici na povjerenju i raduje nas što je naša saradnja svakim danom sve tješnja i jača”, istakao je Vrbanjac.

Podsjetimo, krajem maja je u Sarajevu potpisan ugovor o donaciji finansijske pomoći u iznosu od 30.000 KM, koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila HO„Merhamet“MDD za ishranu izbjeglica i migranata koji se nalaze u našoj zemlji. Ugovor su potpisali Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH i Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet MMD.

Rebihić je tada za medije izjavio kako IZ BiH, od prvih dana eskalacije migrantske krize u našoj zemlji, pomaže organizacijama koje pružaju pomoć izbjeglicama i migrantima.