Hamza Alić, Srebreničanin sa zeničkom adresom, o paklu i strahotama genocida u Srebrenici

Srebreničanin sa zeničkom adresom, Hamza Alić, sa svega šesnaest godina svjedočio je i preživio pad Srebrenice. Pakao i strahote genocida i danas pamti. Samo za Zenicainfo.ba prepričava kako su izgledali najteži dani te 1995.godine.

Te nesretne ‘95. godine vrijeme sam provodio s osobama, od kojih mnoge, za razliku od mene, nažalost nisu imale tu sreću da prežive najteže dane bh. historije. Na svu sreću, ja sam uspješno stigao na slobodnu teritoriju. Ipak, do slobodne teritorije morao sam se suočiti s čak tri zasjede. Tada sam shvatio da na ovom svijetu čovjek apsolutno nije sam. Sve se dešavalo uz Božiju pomoć i Njegovu zaštitu“.

No, Alićev uspješan dolazak na slobodnu teritoriju, koja je u tom trenutku bila pod kontrolom Armije RBiH, mnoge je iznenadila.

Naši vojnici bili su iznenađeni kada su nas vidjeli, nisu znali ko smo, niti su vjerovali da smo se tim putem uopće mogli probiti. Preživjeli smo kišu metaka, prolazili kroz minska polja, a ni na jednu minu nismo nagazili. Tada sam ponovo shvatio da čovjek ne može izgubiti život, sve dok mu tako u sudbini nije zapisano”, kazuje Alić.

Srebreničke strahote ne smiju se zaboraviti, dodaje Alić, ističući da se mlađim generacijama treba konstantno ukazivati na nemile događaje, gubitke ljudskih života i stravičnu nepravdu koja je uslijedila.

Ipak, 24 godine kasnije bh. atletičar tvrdi da lakše podnosi tugu i bol s kojom su suočavao.

Želja mu je kaže, i da naš grad na odgovarajući način oda počast žrtvama genocida, imenovanjem nekog mosta, ulice ili parka po nevino stradalim civilima. (Lamija Pojskić)