Naredne dane obilježit će visoke temperature

Nakon izuzetno toplog vikenda, i naredne dane obilježit će visoke temperature. Ljekari pozivaju na oprez, posebno upozoravaju hronične bolesnike, starije osobe, djecu i trudnice.

U ovim vrućim danima glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar. Na visoke temperature posebno su osjetljiva djeca a ugrožene su i trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, te pacijenti na terapiji za izmokravanje.

“U slučaju toplotnog udara , kao i kod sunčanice mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu , zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Za vrijeme toplotnog udara tijelo gubi sposobnost termoregulacije, tako da se može pregrijati ili u nekim slučajevima rashladiti. Jako je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale, davati hladne napitke, ali izbjegavati pića koja utiču na krvotok, posebno kafu i alkohol”, kazala je za naš portal dr. Elma Kuduzović, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U najtoplijem dijelu dana pitali smo i rijetke sugrađane kako se oni rashlađuju? Oni koji ne mogu otići na more, biraju zeničke bazene ili obližnja izletišta. Kažu da nastoje jesti što više voća i povrća, te piti dovoljno tečnosti. Ipak, barem one koje smo danas sreli, ukoliko moraju birati, biraju vrućine i ljeto.

Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura koje su najavljene za naredne dane, zenički ljekari preporučuju građanima što manje kretanja u najtoplijem dijelu dana od 11 do 17 sati.

“Ukoliko ipak morate boraviti na otvorenom zaštitite glavu, prilagodite odjeću i vodite računa o dovoljnom unosu tekućine. Ljeti izbjegavajte obilne obroke, masnu, teško probavljivu hranu, preslanu ili prezačinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijske prerađevine, zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom zbog opasnosti od dehidracije organizma”, savjetuje doktorica Kuduzović.

A mi vam savjetujemo da ukoliko niste u mogućnosti rashladiti se morskim valovima budite domišljati. Uvijek vam ostaju zenički bazeni ili u srcu grada Kamberovića polje i rijeka Bosna. (Belinda Dorić)