Javni doček mjeseca Ramazana

Neformalna grupa roditelja iz Zenice, već 4. godinu zaredom organizuje manifestaciju, javnog dočeka mubarek mjeseca Ramazana u Zenici. Ove godine, pomenuta manifestacija obogaćena je programom u kojem učestvuju zenički mališani uz moguć dolazak i gostiju iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Ovogodišnji doček mubarek mjeseca Ramazana, održat će se u nedjelju, 5. maja 2019. godine, sa početkom od 18 sati na Kamenom spavaču u centru Zenice, uz prisustvo preko 400 djece, kao učesnika programa.

Program će započeti učenjem Kur'ana, a zatim izvedbom nekoliko ilahija zeničkih mališana, dok će kratkim vjerskim predavanjem prisutne počastiti imam zeničke Ensar džamije, hfz. Mevludin ef. Dizdarević. Po okončanju prvog dijela programa, uslijedit će redanje djece u tradicionalni vozić, koji podsjećamo ove godine broji rekordnih 400 djece uzrasta od pet do 12 godina. Vozić će se kretati uz tradicionalnu ilahiju „Ramazan“ sa Trga Alije Izetbegovića sve do Carine, gdje će se okrenuti i vratiti na početnu tačku. Po povratku, uslijedit će iščekivanje akšamskog ezana, koji će se ove godine učiti javno sa pozornice, a nastupanjem istog upriličit će se i simbolično puštanje balona u zrak kao trenutak dolaska mubarek mjeseca Ramazana.

Važno je naglasiti da su ove godine uz ovaj program stali i mnogobrojni privredni subjekti, udruženja, institucije i pojedinci.

Pozivamo sve Zeničanke i Zeničane da nam se pridruže na Kamenom spavaču u centru Zenice, u nedjelju 5. maja 2019. godine sa početkom od 18 sati, te da svi zajedno dočekamo najljepšeg gosta muslimana, mubarek mjesec Ramazan.