“Ljudožderka” uskoro na sceni BNP-a

„Ljudožderka“, naziv je nove predstave koja se priprema u Bosanskom narodnom pozorištu. Po istoimenom dramskom prvijencu Lejle Kalamujić, na scenu je postavlja Lajla Kaikčija.

Lejla Kalamujić je mlada autorka kojoj je „Ljudožderka“ prvi dramski tekst. Rad na predstavi je počeo 8. februara a praizvedba se očekuje u sklopu kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“. Rediteljka Lajla Kaikčija kaže kako je u pitanju savremen i angažovan tekst koji govori o raspadu jedne porodice. Kroz to mnogo više i šire. “Preko toga saznajemo o raspadu jedne zemlje, gubitku identiteta, istražujemo seksualnost ,bolest modernog vremena depresiju i psihozu”, – kaže Kaikčija. U pitanju je zanimljiva i slojevita priča duhovito napisana uz ironičan otklon autorice. Nadam se jednoj lijepoj predstavi,ističe rediteljka.

Prije drame „Ljudožderka“ Lejla Kalamujić je objavila zbirku kratkih priča „Zovite me Esteban“. Dramaturginja Asja Krsmanović napominje kako ova predstava objedinjava njene kratke priče i dramski tekst. Kao i većina savremenih domaćih tekstova i ovaj se osvrće na rat. Ne direktno nego kroz posljedice koje je ostavio na pojedinca, porodicu i društvo u cjelini. (D.Travar)