Animalni otpad kao mogući izvor zaraze

U vremenu kada se građani sve više susreću sa problemom zagađenja zraka, odlaganja otpada, mještani zaseoka Otoka u mjesnoj zajednici Arnauti ovih dana strahuju od zaraze i drugih oboljenja koje mogu nastati, jer su nepoznate osobe odložile velike količine animalnog otpada u blizini njihovih kuća.

S obzirom da se radi o kanjonu, vjetar nosi neugodan miris kroz čitavo selo, a kada dođu topliji dani ovo će postati mogući izvor zaraze.

– Sada je snijeg pa nema tolikog smrada, a inače ne bi mogli ovdje stajati koliki smrad bude ovdje, – kaže Ahmet Mulić iz zaseoka Otoka.

Kao savjestan građanin Ahmet je obavijestio nadležnu inspekciju i druge relevantne organe da utvrde činjenice i pokušaju pronaći neodgovorne pojedince koji ovo rade.

– Ovo se dovuče u noćnim satima ili kad ih niko ne vidi i ne primijeti u zatvorenim automobilima. Ja nisam vidio, ali da jesam zapisao bih registraciju. Zbog toga ne mogu reći ko ovo radi, – dodaje Ahmet.

Iako je zimsko vrijeme, tokom posjete ovoj lokaciji uvjerili smo se u sve neugodne mirise koji se šire. Ipak, najveći problemi će nastati u ljetnom periodu kada temperature budu preko 30 stepeni.

– Imamo pasa lutalica koji to raznose i tokom ljeta ovuda je nemoguće hodati. Strah me je da ne bih zadobio neku bolest, – završava Ahmet. (Nedžad Glibo)