Zvanično registrovano preduzeće “Toplana Zenica”

Prošle sedmice zvanično je registrovano preduzeće Toplana Zenica, saznaje Akta.ba portal. Ovo preduzeće trebalo bi upravljati projektom izgradnje nove toplane u Zenici.

Ugovor o osnivanju preduzeća je potpisan u oktobru prošle godine između “Toplana Zenica d.o.o.”, Grada Zenica, ArcelorMittal Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske. Ove kompanije su se pored Grada Zenica našle u osnivačkoj strukturi kompanije.

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane u Zenici je oko 53 miliona eura, od toga 40 miliona eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera Grada Zenice, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske.

Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji “Toplana Zenica d.o.o.”, je 50 posto u korist ArcelorMittal, 20 posto u korist Grada Zenica i po 15 posto za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.

Toplana Zenica će proizvoditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući EU norme u vezi sa smanjenjem zagađenja, što će Zenici osigurati čišći okoliš, a istovremeno i pouzdano grijanje grada, a njen rad je planiran 2020. godine.

izvor: Akta.ba