Karić i Šarić: Sportski biciklizam u našoj zemlji je na marginama

O biciklističkoj kulturi u BiH, i šta treba poduzeti kako bi bh. biciklizam kao sport dostigao regionalni ali i svjetski nivo, u emisiji Popodne s Vama govorili su Vedad Karić i Eldin Šarić, biciklisti iz Zenice.

Kako kažu, obojica su sa biciklizmom počeli bavit na nagovor prijatelja, te se obilaženje planina i okoline Zenice na biciklu pretvorilo u profesionalnu aktivnost u kojoj uživaju. Vedad se biciklizmom bavi od 1998. godine i bio je član više biciklističkih klubova, osvajač Premijer Lige tri godine zaredom, a ljubav prema ovom sportu rezultirala je i Karićevim osnivanjem zeničkog BK „Rotacija spin“. Eldin i Vedad osnivanjem ovog kluba žele da naprave temelje za modernu i sportski osviještenu Zenicu, a i Eldin, koji je i sam osvajač brojnih titula, naglašava da iskustvo njegovog kolege puno znači, naročito sada kada su na samom početku.

Karić i Šarić, pored porodičnih i drugih poslovnih obaveza, uspijevaju trenirati, odlaziti na takmičenja, ali ističu da i u biciklizmu, kao i u svakom sportu treba mnogo odricanja. Smatraju da Bosna i Hercegovina treba mnogo više da ulaže u ovaj sport, jer u poređenju sa zemljama u regionu pa i šire, biciklizam u BiH nije na zavidnom nivou.

„Biciklizam je u svijetu je jako zastupljen sport, i marketinški je jak, zbog toga što svi ti profesionalci koji nastupaju za klubove predstavljaju određene sponzore na svojoj opremi, dok je kod mala zainteresovanost za takav marketing. Ogromna razlika je i u društvu u kojem ti biciklisti žive, jer je u drugim zemljama biciklizam nacionalni sport dok u BiH bicikliste smatraju „ometačima na cesti““, – ističe Karić.

Prema Eldinovim riječima, sama kupovina opreme za biciklizam kod nas i u svijetu se razlikuje, jer su biciklisti u našoj državi prinuđeni kupovati lošija bicikla i polovnu, jefitiniju opremu, a malo je mjesta za kupovinu odgovarajuće opreme.

Uprkos brojnim preprekama, obojica imaju veliku želju da biciklizam u Bosni i Hercegovini podignu na jedan mnogo veći nivo, edukuju mlade ljude, organizuju biciklističke trke, jer kako kažu, što je više ljudi na biciklima, manje ih je za volanom čime se stvara jedna zdravija populacija. (S.Hukić)

Emisiju Popodne s Vama u kojoj su gostovali zenički biciklisti potražite na našem Youtube kanalu. https://www.youtube.com/watch?v=Gow6ZOr3akY