ZDK: SBB istupio iz koalicije, mandataru Vlade ostaje podrška

Savez za bolju budućnost istupio je iz pregovora Koalicije sedam političkih subjekata o formiranju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Vršilac dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a, Ermin Čehić je napuštajući sastanak izjavio da je o tome obavijestio koalicione partnere, a da će o razlozima javnost obavijestiti vrh stranke.

Sporenja su nastala na relaciji Nezavisni blok-SBB oko pozicije direktora Kantonalne bolnice Zenica. Potpredsjednik Nezavisnog bloka, Fuad Kasumović je potvrdio da ovaj politički subjekt želi resore finansija, zdravstva, te poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva.

– Gospodin Čehić želi direktorsku poziciju u Bolnici, a ja to ne mogu dozvoliti, kazao je Kasumović, istakavši da i bez SBB-a, koalicija ima 18 ruku i može dalje razgovarati o raspodjeli resora.

Predsjedavajući Skupštine ZDK, Ismet Sarajlić ukazuje da izlazak SBB-a iz pregovora znači odustajanje od ministarskih pozicija, ali i dalje ostaje podrška SDP-ovom kandidati za mandatara Vlade, Mehmedu Bradariću, te da niko od 21 zastupnika iz koalicije nije povukao potpis.

ZENICAINFO 18.01.

ZDK: SBB istupio iz koalicije, mandataru Vlade ostaje podrška

Gepostet von Zenicainfo.ba am Freitag, 18. Januar 2019

Skupštinsku većinu u ZDK, predvodi SDP sa 6 mandata, 4 ima Nezavisni blok, 3 SBB i DF, dva zastupnička mjesta ima A-SDA, a po jedan Naša stranka i Stranka za BiH, dok je Omer Škaljo odnedavno nezavisni zastupnik, pošto je isključen iz Nezavisnog bloka.

Kandidat za mandatara nove Vlade, Mehmed Bradarić iznenađen je potezom SBB-a, ali naglašava da se aktivnosti oko formiranju Vlade nastavljaju, što bi trebalo okončati do kraja januara.

Upitan da komentariše saznanja o mogućnostima približavanja SDA i SDP, na višim nivoima, te šta će to značiti za kantonalni nivo, Bradarić je napomenuo da u Kantonu Sarajevu već djeluje vlada koju niko ne dira.

-Ako bismo u ZDK dovršili posao,vjerujem da bi se to poštovalo i ne bilo promjena, kazao je Bradarić, dodajući da i dalje ostaje podrška Ismetu Sarajliću na mjestu predsjedavajućeg kantonalne skupštine.(Š.Babić)