Tradicionalno novogodišnje kupanje u rijeci Bosni

Hamid Begovac, rođen 1941. godine, danas je na Kamberovića polju obavio svoje prvo ovogodišnje zimsko kupanje. Današnje kupanje Hamid zove novogodišnjim, ali objašnjava da je čekao snijeg i temperature ispod nule.

Zadnje Hamidovo kupanje za novu godinu bilo je 2016. godine. Za njega, kupanje u hladnoj rijeci Bosni, predstavlja užitak. On je poznat i po svom kupanju za prvi dan proljeća, a to je Begovcu običaj već 62. godine.

„Ovi minusi i snijeg su me obradovali. Ako me zdravlje do 80. godine posluži, tada bi napravio svoje oproštajno kupanje. Pripreme za kupanje imam na Vlašiću, Pepelarima i Smetovima najčešće. Koristim svaku priliku za pripremu ako ima potok ili snijeg. To je moja dugogodišnja navika“, rekao je Hamid Begovac.

Begovac je skok u hladnu rijeku ovaj put je poklonio svojoj preminuloj supruzi, bez koje je već 13 mjeseci, kao i starim zeničkim kupačima. Nakon današnjeg kupanja u rijeci Bosni, najavio je i proljetno kupanje uz prvi dan proljeća, tokom zeničke Čimburijade. (A.N.)