ZDK: Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine u narednih desetak dana

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona trebao bi uslijediti u narednih desetak dana, najavio je danas u razgovoru za zenicainfo.ba Ismet Sarajlić, predsjedavajući Skupštine.

Pri tome je potvrdio da su u Skupštini zaprimljene, od strane CIK-a BiH ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u federalni Dom naroda.

Za 3 delegata iz reda Bošnjačkog naroda sa područja ZDK, ovjereno je čak sedam listi, dok su za jedno delegatsko mjesto iz reda Hrvatskog naroda ovjerene 3 liste.

Situacija je posve jasna za izbor delegata iz Srpskog naroda, pošto je Mladen Simić jedini zastupnik u novom sazivu i po tom osnovu je izabran i u rukovodstvo Skupštine, kao zamjenik.

Predsjedavajući Sarajlić ističe, da će termin nastavka Skupštine zavisiti od odluke Kolegija koji bi se trebao sastati narednih dana uz moguću opciju i telefonskih konsultacija.

Kolegij će, inače, odlučiti da li će biti sazvan nastavak konstituirajuće prije nego Ustavni sud BiH donese odluku po podnesenim apelacijama na instrukciju CIK-a koja se odnosi na izbor delegata za Federalni dom naroda, kazao je Sarajlić. (Š.Babić)