Seminar, radionica i izložba “Naša škola fotografije i videozapisa – moćno sredstvo vizualne komunikacije“

Seminar, radionica i izložba “Naša škola fotografije i videozapisa – moćno sredstvo vizualne komunikacije“ u organizaciji PROF komunikacija iz Sarajeva i Univerziteta u Zenici održana je 21. i 22. decembra/prosinca na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Radionicu su vodili sarajevski fotograf Ensad Adilović-Kinez i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je učestvovalo 20 studenata sa gotovo svih fakulteta Univerziteta u Zenici.

“Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78 posto putem vida, 13 posto putem sluha, tri posto putem opipa, tri posto putem mirisa i tri posto putem okusa. Zapamtimo 40 posto onoga što vidimo, no samo 20 posto onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualnih komunikacija”, rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacija.
Studenti su učili o istoriji nastanka fotografije, vrstama foto-aparata, vrstama i dijelovima objektiva, preduslovima dobre fotografije, poziranju, kao i o najčešćim pogreškama koje fotografi rade. Drugog dana seminara, polaznici su praktično vježbali ono što su učili tokom prvog dana seminara. Pored toga, dobili su zadatak da urade fotografije na temu „Razglednice Zenice“ ili „Ljepota“, te je sa tim fotografijama napravljena izložba na kojoj su mladi fotografi prisutnima obrazložili vlastitu fotografiju, a od voditelja seminara su zauzvrat dobili osvrt, stručno mišljenje i aplauz. Također, u toku drugog dana seminara, studenti su kroz rad u grupama radili vježbu produkt fotografije, a rezultati vježbe su pokazali iznimni talenat i krativnost mladih Bosanaca i Hercegovaca.
Prvih pet mjesta pripalo je kako slijedi: prvo mjesto Lamija Šehić (Zenica is on the road again), drugo mjesto Ajla Mrkaljević (Tamo gdje ljubav počinje), treće mjesto Kimeta Delić (Time's up!), a za posebno izraženu kreativnost su nagrađene Ajla Krkić (Proljeće u Zenici) i Ajla Adilović (Ja upitah žuti cvijet). Gore navedeni učesnici su dobili prigodne poklon pakete prijatelja projekta, dok su svi učesnici dobili certifikate o sudjelovanju i uspješno završenom seminaru.
Cilj projekta je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i pružanje prilike mladima da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada, kao i da korisno provedu svoje slobodno vrijeme. Seminar je pomogao onima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će ih profesionalni pozivi i poslovi dovesti u situaciju da moraju poznavati osnove kvalitetnog fotografiranja kao što su primjerice novinari i djelatnici u odnosima s javnošću. Seminar je za polaznike bio besplatan, zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Prigodne poklon pakete za učesnike su obezbijedile kompanije: Voda Leda, Mesna industrija Ovako, Hrvatska pošta Mostar, Tehno Mag i Sprind.
Menadžment Univerziteta u Zenici je odmah prepoznao ovaj projekat kao veoma koristan i dao podršku njegovoj realizaciji. Na seminaru su učestvovali studenti Ekonomskog, Filozofskog, Mašinskog i Pravnog fakulteta. S obzirom na tehnološki napredak, svaka profesija zahtijeva odlično poznavanje različitih tehnika, a vještina fotografisanja je nešto što će svakom poslodavcu privući pažnju.