Izabrano novo rukovodstvo Sportskog saveza Zenice

Sportski Saveza Grada Zenica održao je redovnu izvještajno – izbornu Skupštinu. Pored izvještaja o radu, izabrano je i novo rukovodstvo za naredni četverogodišnji mandat.

Za predsjednika je izabran Đenan Dedić, dok Upravni odbor još čine Darija Jermol-Jonjić, Ruždija Radončić, Uzeir Mehmedić, Haris Topalović, Aziz Kevelj i Muamer Čičak. Nadzorni odbor čine Slavko Miljak, Ekrem Tuka i Zehedin Avdagić. Amir Mahmutović je ostao predsjednik Skupštine, a njegov zamjenik je Mirsad Softić.

Rad Saveza u 2018. godini bio je dosta sadržajan, a ogledao se u pomoći klubovima u mjeri koliko je to bilo moguće, uspostavljena je saradnja sa resornim kantonalnim ministarstvom oko pravilnog apliciranja na javne pozive, te je uspostavljena bolja saradnja sa Gradskom upravom po pitanju uloge Saveza u ostvarivanja javnog interesa u sportu.

Također, jedna od značajnjih aktivnosti jeste i reevidencija članica sportskog Saveza, a taj posao je još uvijek u toku. Plan rada za narednu godinu je izuzetno ambiciozan, a između ostalog Savez će raditi na pozivanju svih sportskih udruženja i klubova sa područja Grada Zenica za pristupanje Savezu, uz dostavljanje prateće dokumentacije. Potpisivanju Ugovora sa klubovima prema Zakonu o sportu ZDK, selekciji klubova prema određenim kriterijima u dogovoru sa upravom grada Zenica, te Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Radit će se i na poboljšanju kriterija za raspodjelu sredstava za sport koja se dodjeljuju iz budžeta Grada Zenica i dogovor oko načina formiranja komisije za sport.
Klubovima članicama će biti dostupno besplatno vođenje knjigovodstvenih usluga. Unošenje podataka o klubovima na web stranicu, izrada strategije razvoja sporta i niz drugih aktivnosti obilježit će rad u 2019. godini. (N.Glibo)