Ukinute sve dozvole za gradnju hidroelektrane na Kruščici

foto: Udruga sportskih ribolovaca Vitez

Tužbe koje su mještani Kruščice podnijeli Kantonalnom sudu u Travniku protiv izgradnje mini hidrocentrale na njihovoj rijeci su uvažene.

Također, Kantonalni sud je poništio sve građevinske i urbanističke dozvole za izgradnju Kruščice 1 i Kruščice 2. Mještani Kruščice kod Viteza mjesecima su protestirali protiv gradnje mini hidrocentrale na svojoj rijeci, a Kantonalni sud je sada i zvanično okončao priču oko izgradnje MHE “Kruščica”.

Prema prostornom planu općine Vitez za period 2005.-2025. godina, područje MZ Kruščica je bilo zaštićeni park prirode još od perioda Austro-ugarske. Međutim, ovaj prostorni plan je izmijenjen 9. 3. 2016 godine, i to samo u dijelu područja rijeke Kruščice, kako bi bila omogućena izgradnja MHE Kruščica 1. i 2.

Sa rijeke Kruščice snabdijevaju se vodovodi Zenice i Viteza, gotovo 150.000 stanovnika, dok sama MZ Kruščica još nema riješeno vodosnabdijevanje.

Nalina Ahmić, koja je vodila proteste građana kazala nam je da je oduševljena presudom i da je Sud pravedno odlučio.

“Pozitivno smo iznenađeni, Sud je pravedno odlučio i ništa drugo nismo ni očekivali”, kazala je Ahmić.

Kako nam je kazala, na ovakvu presudu postoji pravo žalbe, ali će viši sud poništiti apelaciju zbog nepotpune dokumentacije.

izvor:Avaz.ba