Zenički šahisti spremaju se za 12. pojedinačno otvoreno prvenstvo FBiH

Šahovski savez Federacije BIH organizator je 12. pojedinačnog otvorenog muškog i ženskog seniorskog prvenstva za 2018. godinu, koje sutra počinje u Lukavcu i završava se 16.decembra.

Prventvo će se igrati po Švicarskom sistemu, u sedam kola, sa tempom igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju. Pravo nastupa imaju igrači koji se na FIDE rejting listi nalaze u svojstvu državljana BIH, ili su nastupili na službenom takmičenju u 2018. godini za klub iz Federacije BIH. Na listi prijavljenih, zaključno sa 12. decembrom, nalazi se 54 šahista.

Listu predvode dvojica velemajstora Emir Dizdarević i Milan Vukić. Među kandidatima za najviši plasman je i zenički intermajstor Goran Trkulja. Jedna od devet prijavljenih šahistkinja je i zeničanka Adna Avdić. Od mlađih šahista na prvenstvu će učestvovati i Dino Marković. Nagradni fond je 3.100 KM i biće podijeljen na 10 prvoplasiranih šahista. Biće nagrađena po četvorica igrača ELO rejtinga 2150 i 1900, planirane su nagrade u ženskoj i konkurenciji kadeta. (M.P.)