Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni se dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. decembra, na dan kada je potpisana Opšta deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

Povodom 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost organizuju svečanost u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti će govoriti ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zamjenica ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država Ellen Germain i Aleksandar Žolja u ime Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost.

U okviru svečanosti biće dodijeljene novinarska nagrada Srđan Aleksić i Mirovna nagrada. Dobitnice novinarske nagrade Srđan Aleksić za 2018. godinu su Đenana Kaminić Puce sa televizije N1, novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković Hodžić.

Ovogodišnji dobitnici Mirovne nagrade su Jasminka Drino Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i OŠ „Dositej Obradović“ iz Doboja.

Dobitinici specijalnih plaketa u okviru ove nagrade su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Izvor: bhrt.ba