Vladajuće stranke u ZDK održale sastanak o delegiranju u Dom naroda FBiH

Predstavnici sedam političkih subjekata, koji čine većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dogovarali su danas detalje izbora delegata u federalni Dom naroda.  

Čeka se instrukcija CIK-a, za zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice, ali je najavljena i redovna sjednica kantonalne skupštine.

Domaćin sastanka i ovoga puta bio je Senaid Begić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a. Prema njegovim riječima, ključno pitanje je izbor delegata u federalni Dom naroda.

Nadamo se da će naš blok izabrati dva od tri Bošnjačka delegata, te jednog od dva Hrvatska delegata u federalni Dom naroda, izjavio je Senaid Begić.

U narednih 15-tak dana trebao bi uslijediti nastavak konstituirajuće, ali i redovna sjednica Skupštine, potvrdio je Edin Arnaut, zastupnik Demokratske fronte.

Blok od 7 političkih subjekata, kojeg čine SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, u Skupštini ZDK ima 21 mandat. Ovaj blok već je izabrao rukovodstvo Skupštine, ali će pravi ispit za ovu većinu tek uslijediti, kod izbora Bošnjačkih i Hrvatskih delegata u Federalni dom naroda. (Š.Babić)