Problemi na putevima širom BiH zbog snijega

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na dionicama u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Izačić i Glamoč-Mliništa.

Na putnom pravcu Livno-Drvar skrećemo pažnju na kišu koja ledi u dodiru sa tlom. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su na planinskim prevojima, kao i u usjecima. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

“Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica”, saopćeno je.

Zbog sanacije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila obustavljen je i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor”, navedeno je u saopćenju BIHAMK-a.

N1 BiH