Zajednički principi djelovanja SDP, DF i NS na nivou ZDK

Tri lijevo orijentisane i građanske stranke, Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta i Naša Stranka, potvrdile su na današnjoj pres konferenciji zajedničke principe djelovanja u Zeničko dobojskom kantonu kao i aktivnosti u narednim danima.

“Platforma,trenutno u formi nacrta,sadrži 30-tak principa”, istakao je Senaid Begić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a. “Naše zajedničko djelovanje će ubuduće biti kao pozicija ili opozicija. Ukoliko drugi ne ponude rješenje, prije svega relativni pobjednici općih izbora (SDA) ,moramo biti spremni i ovaj lijevi blok će ponuditi alternativu”, kazao je Begić.

Do sada su održane dvije zajedničke sjednice lijevog bloka, danas je nova, sa pregovaračkim timom Nezavisnog bloka, koji predvodi potpredsjednik, Fuad Kasumović, a već sutra predviđeni su pregovori sa SBB-om, A-SDA i Strankom za BiH.

Predsjednica Kantonalnog odbora Demokratske fronte, Alma Kratina je naglasila, da lijevi blok želi drugačiju matricu djelovanja na političkoj sceni ZDK, na dobrobit građana, te da se radi o programskoj a ne matematičkoj koaliciji.“Stvari se mogu mijenjati nabolje,pri čemu je nužno izgraditi povjerenje”, kazala je Kratina.

Zastupnica Naše stranke u novom sazivu Skupštine ZDK, Sanja Renić smatra da je došao istorijski momenat da se nešto promijeni i ta šansa, kako je kazala ,ne smije se propustiti.(Š.Babić)