Potpisani ugovori o dodjeli deset steonih junica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas ugovore sa odabranim kandidatima za dodjelu steonih junica u projektu “Smanjenje siromaštva kroz uzgoj stoke”. Ovaj projekat Grad Zenica implementira u saradnji sa organizacijom “Muslim Aid Sarajevo”.

Na javni poziv objavljen 12. septembra 2018. godine javilo se 45 kandidata od kojih su 44 dostavila dokumentaciju u propisanom roku.

Nakon što je stručna komisija pregledala dokumentaciju, izvršila bodovanje i za 15 prvorangiranih posjetom na terenu provjerila uslove za smještaj stoke, kao i socijalnu sliku odabranih kandidata, ista je izvršila bodovanje i odabrala deset kandidata sa kojim su potpisani ugovori.

“Kako sam projekat kaže, na ovaj način želimo popraviti ekonomski položaj naših sugrađana koji imaju uslove da se bave uzgojem krupne stoke, a nisu u materijalnom stanju da osiguraju nabavku stoke. Proteklih godinu i po dana realizovali smo najmanje tri ovakva projekta i sigurno je da ćemo nastaviti i na ovaj način da podržavamo stanovništvo u ruralnim krajevima”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Pravo na dodjelu steonih junica imale su prioritetne kategorije stanovništva: nezaposlene osobe sa područja Grada Zenica koje nemaju grla krupne stoke ili posjeduju samo jedno grlo krupne stoke, a imaju vlastito poljoprivredno zemljište u površini od 3 dunuma ili uzeto u zakup najmanje na dvije godine. Projekat finansiraju Grad Zenica sa 40 posto, NGO “Muslim Aid Sarajevo” sa 50 posto i krajnji korisnik sa 10 posto od nabavne cijene steonih junica.

Odabrani korisnici u projektu su: Nihad Šehović, Osman Delić, Zijad Dizdarević, Omer Huremović, Kemal Hasić, Salko Spahić, Edhem Skender, Ibrahim Čolaković, Sedžida Doglod i Husein Hajdar.

Grad Zenica