Javni poziv zeničkim preduzećima za provedbu programa prekvalifikacije

Agencija ZEDA u saradnji s partnerima, Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica uspostavila je BusinessPoint Zenica – Centar za poduzetnike i investitore u okviru projekta Centar za podršku poduzetnicima.  Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost ovog Projekta, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički programa  Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. 

Projekat ima za cilj doprinijeti povećanju broja registrovanih MSP posredstvom unapređenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, poboljšanjem poslovnog okruženja i promovisanjem investicijskih potencijala grada Zenice. Projektom će biti unaprijeđeni postojeći i uspostavljeni novi inovativni mehanizmi za podršku održivom ekonomskom razvoju.

U okviru ovog Projekta predviđena je i prekvalifikacija/dokvalifikacija (ne)zaposlenih lica i onih koji iskažu interes za učešće u ovoj aktivnosti.

Pozivaju se zenička preduzeća koja imaju potrebu za radnicima kojima je potrebna dodatna edukacija kroz trening odnosno prekvalifikaciju/dokvalifikaciju da se prijave na Javni poziv. Agencija ZEDA zajedno sa partnerima Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca će u okviru projekta Centar za podršku poduzetnicima sufinansirati ovu aktivnosti u skladu s planiranim sredstvima u budžetu Projekta. Ovisno o visini troškova prekvalifikacije, Projekat će obezbijediti sufinansiranje do 70% ukupnih troškova.

Ovom Javnom pozivu prethodilo je istraživanje tržišta koje je provedeno u saradnji sa zeničkim preduzećima koja su iskazala potrebu za sljedećim zanimanjima kao deficitarnim:

–        zavarivači

–        bravari

–        CNC operateri

–        metalostrugari

–        tesari/stolari

–        vozači kamiona

–        limari

–        kuhari

–        tapetari

Prednost imaju preduzeća koja imaju uspostavljen i dokumentovan interni program prekvalifikacije/dokvalifikacije, posjeduju dokaze o već organizovanim sličnim aktivnostima i koja su spremna da obučavaju i radnike iz drugih preduzeća. Obaveza svih aplikanta jeste da posjeduje pisani plan i program edukacije te zaduženu osobu koja će vršiti program edukacije.

Kriteriji za odabir:

–        proizvodna djelatnost

–        izvozna preduzeća

–        veći broj planiranog dodatnog zapošljavanja

–        veće učešće vlastitog sufinansiranja

 

Rok za prijave je 31.10.2018.

Kontakt osoba za prijavu:

Ajna Dedić

ajna@zeda.ba

+ 387 32 449 412