Grijanje ipak od utorka 09. oktobra

Isporuka toplotne energije za grijanje stanova i poslovnih prostora u Zenici trebalo bi da počne sutra.

U završnoj su fazi radovi na uspostavljanju stabilnog sistema grijanja i u javnom preduzeću i u kompaniji ArcelorMittal, potvrdio je za Zenica Info, izvršni direktor za tehničke poslove u preduzeću Grijanje, Kemal Veledar.

Proteklih dana, saniraju se kvarovi na toplovodnoj mreži, završavaju se rekontrukcioni radovi na nekoliko gradskih lokacija, stvaraju se preduslovi za isporuku toplotne energije iz ArcelorMittala za stanove i poslovne prostore, radi se na uspostavi stabilnog sistema daljinskog grijanja. Onoliko stabilnog koliko je to moguće.

Sa kompanijom ArcelorMittal dogovoreni su uslovi isporuke, cijena je ostala ista, kao i dogovoreni kvalitet grijanja. Iz javnog preduzeća uvjeravaju građane koji su proteklih godina imali najviše problema sa prijemom toplote u stanovima, da će ova sezona biti kvalitetnija. No, stare rane teško zacjeljuju. Stanje mreže je loše, a stari kotlovi su na izdisaju.

-Ove godine sa sistema grijanja se isključilo 450 korisnika, međutim nas raduje činjenica da se u istom periodu vratilo stotinu korisnika, kao i to da će se nekoliko objekata iz stambene novogradnje uključiti na sistem daljinskog grijanja, – izjavio je Veledar.

Izvjesni rast broja novih korisnika može se pripisati i očekivanjima Zeničana da će sa novim sistemom grijanja, imati bolji kvalitet daljinskog grijanja. Iz Javnog preduzeća procjenjuju da bi zenička Toplana realno mogla početi s radom za 18 mjeseci. (S.Stević)