Zatvorena birališta u BiH

Prema posljednjim podacima iz CIK-a na izbore je do 15 sati izašlo 37,21 posto registrovanih birača. Svi oni koji su danas izašli na izbore mogli su birati između ukupno 804 kandidatskih lista sa 7.497 kandidata.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima imalo je 3.352.933 birača.

Registrovani birači na izborima su glasali za tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Federalnog parlamenta te Narodnu skupštinu RS-a, zatim za predsjednika i dva potpredsjednika RS-a te zastupnike u 10 kantonalnih skupština.

I na ovim izborima zabiljećženo je niz reregularnosti, pa čak i incidenata.

Posmatrači Koalicije za fer i poštene izbore ”Pod lupom” izvijestili su o zabrani ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta, proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjesta.

U više slučajeva slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja. Tako je ustanovljeno da su birači dolazili sa već popunjenim glasačkim listićima

U općini Lopare, primjerice, pojavile su se osobe sa falsifikovanim akreditacijama političkih subjekta koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritiske na posmatrače

Koalicija “Pod lupom” je zaprimila i dojavu o kršenju izborne šutnje u nekoliko slučajeva, tako što su se birači pozivali na izlazak na glasanje putem SMS poruka. Bilo je slučajeva kršenja i drugih subjekata putem Vibera i Facebooka.(klix.ba)