Do 11:00 sati u Zenici glasalo 11,79% građana

“Sa presjekom u 11  sati na ukupno stotinu četrdeset i jednom biračkom mjestom i jednom za glasanje u odsustvu, na prostoru Grada Zenice glasalo je 11.929 birča, odnosno 11,79 posto”, izjavio je Selver Kelštura, predsjednik Gradske izborne komisije tokom njihove današnje prve pres konferencije, napominjući da do 11 sati i 30 minuta izborni proces teče regularno.

Jedino je jedanaest birališta na prostoru Grada Zenice jutros kasnilo sa otvaranjem, a kašnjenja su bila od 10 do 40 minuta, dok je najduže kašnjenje zabilježeno na Pepelarima, gdje je biralište otvoreno u 8 sati i 30 minuta.

-Rad ovih birališta večeras će biti produžen za onoliko vremena za koliko su kasnili sa otvaranjem, pojasnio je Keleštura, navodeći da je i sa nekoliko biračkih mjesta bilo prigovora da se u krugu birališta manjem od 50 metara nalaze propagandni materijali, koji su potom ukolnjeni.

Inače, po centralnom biračkom spisku na prostoru Grada Zenice evidentirano je 101.202 birača, koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, zatim 283 birača za glasanje u odsustvu za druge općine, 441 birač za glasanje za Zenicu putem pošte iz inostranstva, te 13 birača prijavljenih za glasanje lično u Zenici i 13 birača, koji će glasati za našu izbornu jedinicu u diplomatsko konzularnim predstavništvima iz drugih gradova.

Na prostoru Grada Zenice danas rade i 4 mobilna tima.Jedan za Kazneno popravni zavod Zenica, gdje je upisano 380 birača, jedan za ustanove Penzionerski dom i Dom za stara lica, gdje su 203 birača, te dva mobilna tima koja u njihovim domovima obilaze ukupno 73 birača, bolesne i nepokretne osobe, prijavljene na vrijeme. (V.J.)