KPS “Baton” priredio tribinu o iskustvima u ratnoj bolnici u Srebrenici

Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ priredio je danas u Domu Preporoda tribinu posvećenu medicinskim praksama u okupiranoj enklavi Srebrenice, tokom agresije na BiH, pod nazivom „Iskustva i improvizacije tokom rada u ratnoj bolnici u Srebrenici“.

Gost predavač, dr Ilijaz Pilav, koji je bio angažovan kao hirurg u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, govorio je o nevjerovatnim i potresnim iskustvima sa ranjenicima u toj ratnoj „zaštićenoj“ zoni Ujedinjenih nacija. Rane koje je trebalo liječiti, bez anestetika i u nemogućim uslovima, jedna je od činjenica stradanja naroda Srebrenice, o kojoj se treba pričati, kako ne bi pala u zaborav.

Sa gledišta medicine, zahvati poput amputacije bez ikakvog sedativa, jednostavno nisu mogući, a nakon njih ostaju i duboke psihičke rane koje nikada neće zacijeliti, – kaže nam dr Ilijaz Pilav, koji priču o događajima iz ratne bolnice u Srebrenici smatra svojom misijom, s obzirom da se istorija na ovim prostorima, uvijek ponavlja.

Moderator današnje tribine bio je režiser i publicista, Avdo Huseinović, autor dokumentarnog filma „Daleko je Tuzla“, koji govori o iskustvima naroda u okupiranoj Srebrenici.