Proglašenje Budžeta Grada Zenice za 2017. u skladu sa Ustavom

Stručna služba Gradskog vijeća Zenica danas je zaprimila Rješenje Ustavnog suda Federacije BiH, kojim se obustavlja postupak protiv gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, a po zahtjevu premijera Zeničko-dobojskog kantona, Miralema Galijaševića, za utvrđivanje ustavnosti Odluke gradonačelnika o proglašenju Budžeta Grada Zenice za 2017. godinu.

U tački 6. Rješenja Suda utvrđeno je da je odluka temporalnog karaktera, te da je gradonačelnik Zenice donio Odluku u skladu sa zakonom i Statutom Grada Zenice.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke, smatrajući da ovlaštenje za usvajanje budžeta ima isključivo Gradsko vijeće, podnio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, 16. juna prošle godine.

Podsjećamo, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, 3. aprila 2017. godine, pozivajući se na Zakon o principima lokalne samouprave, proglasio je Budžet Grada Zenice za 2017. godinu. Rješenje Ustavnog suda potvrdilo je da je to bilo njegovo legitimno pravo, obzirom da Gradsko vijeće Zenica nije usvojilo budžet za 2017. godinu u roku od 90 dana od početka budžetske godine. (R. Šabanović)