Od sulude inicijative do festivala

Muzički gost 3. Pera Živodraga Živkovića bio je Dragan Mlađenović, koji je izvodio kompozicije Ludovika Kube nastale u Zenici krajem XIX vijeka

Pjesnik Goran Simić laureat je 3. međunarodnog književnog festivala Pero Živodraga Živkovića, koji je proteklog vikenda održan u klubu Plava paleta u Zenici. Primajući skulpturelu, koju mu je uručio Carlo Marcotulli, viceambasador Republike Italije u BiH, Simić je zahvalio prisutnima na prekrasnom druženju te izrazio nadu da će luč poezije nastaviti da nesmetano gori u klubu Plava paleta.

Domaćin festivala, pjesnik Emir Sokolović, govoreći o pjesništvu Gorana Simića, potcrtao je kako se u brižno ispjevanim stihovima skriva harmonija:

Goran Simić. Laureat

Antiratna zbirka

– Goran Simić je poetski virtuoz koji uvijek i svugdje uspijeva istrgnuti metaforu, a sumornu i tegobnu stvarnost bez ikakvih poteškoća sliti u granitni stih. Neovisno o pjesmama koje su pristigle na natječaj i koje su bile žirirane, ne mogu a da ne spomenem zadnju Simićevu objavljenu zbirku poezije “Treći zubi”, koja predstavlja jednu od najboljih antiratnih zbirki pjesama u našoj poeziji, kazao je Sokolović.

Finalist 3. Pera Živodraga Živkovića, pored Gorana Simića, bio je pjesnik Almir Zalihić, za kojeg je Sokolović kazao da je “autor koji na sebi svojstven i visoko strukturirani poetski način zna iskazati dešavanja u i izvan sebe, autor istančanog perceptivnog senzusa koji gospodari metaforom u najtananijem obliku pretačući sve što njegov vid dotakne u njemu svojstveni stih”. Zalihić je, također, izrazio nadu da će Pero nastaviti rasti tempom kojim se za svega dvije godine od sulude inicijative pretvorilo u respektabilan književni festival.

Finalno veče zvanično je otvorio Carlo Marcotulli iskazavši posebno zadovoljstvo što Ambasada Italije u Sarajevu može da doprinese protežiranju kulture i izvan Sarajeva.

– Čestitke Emiru Sokoloviću, koji je najnagrađivaniji autor iz ovog regiona u mojoj zemlji. Čestitam i svim učesnicima koji su bili spremni da se odazovu na ovaj poetski događaj i nesebično sa publikom podijele stihove, kazao je Marcotulli.

Posebna gošća finalne večeri bila je Maja Sovanek, koja je na Pero došla iz Italije. Pored nje, prije zvaničnog otvaranja finala, publiku su stihovima počastili i članovi trubadurske družine Planet poezija Tamara Čapelj, Dino Porović i Šefik Daupović Fiko. Muzički gost ovogodišnjeg festivala bio je Dragan Mlađenović, jedan od osnivača muzičkog sastava Renesans, prvog ansambla za ranu muziku sa prostora bivše Jugoslavije, koji je izvodio kompozicije Ludovika Kube, nastale u Zenici krajem XIX vijeka. Mlađenović je, također, domaćinu poklonio “Malu zeničku pesmaricu”, štampanu specijalno za festival u 10 primjeraka.

Muzički gost 3. Pera Živodraga Živkovića bio je Dragan Mlađenović, koji je izvodio kompozicije Ludovika Kube nastale u Zenici krajem XIX vijeka

Izvor: Oslobođenje / Mirza Dajić