Održana konferencija o upotrebi komunalnog otpada kao alternativnog goriva

U Zenici je u srijedu, 27. juna 2018. godine održana završna konferencija projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH”.

Ovaj trogodišnji projekt su realizirali Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj.

Partneri u projektu su bili REZ Agencija – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Cilj projekta je bio stvaranje preduvjeta za proizvodnju goriva iz otpada (GIO) u Bosni i Hercegovini kako bi se smanjila potrošnja fosilnih goriva i smanjile količine otpada na deponijama, čime bi se doprinijelo zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini, te podizanju svijesti građana o prednostima korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji.

Na konferenciji su sumirani rezultati projekta, a održana je i Panel diskusija na temu: Doprinos projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH” jačanju svijesti u javnosti o mogućnosti energetskog iskorištenja komunalnog otpada i stvaranju preduvjeta za korištenje komunalnog otpada kao alternativnog goriva u BiH.

Učesnici su bili predstavnici općina, resornih kantonalnih ministarstava, javnih komunalnih preduzeća, lokalnih razvojnih agencija, privatnih kompanija koje se bave zbrinjavanjem otpada i mnogi drugi, njih ukupno 78 .

Prisutne su pozdravili Fahrudin Brkić, ministar – Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, Christophe di Marco, vođa projekta – GIZ Otvoreni regionalni fond za unapređenje općinskih usluga, Sanela Popović, stručni saradnik u Sektoru za okoliš, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Izudin Neimarlija, izvršni direktor Tvornice cementa Kakanj za proizvodnju i tehnička pitanja.

Izvor: Akta.ba