Temperature pale za više od 10 °C, šta dalje prognoziraju stručnjaci

Osim što je po kalendaru službeno počelo, ljeto u BiH za sada nema nikakve odlike najtoplijeg godišnjeg doba koje karakteriše obilje sunca. Temperatura je za vikend pala za 10 stepeni, negdje i više, a dojam hladnoće dodatno je pojačavao snažan vjetar, piše Večernji list BiH.

Mnogi su, s obzirom na prelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo, komentarisali kako ovo više nalikuje na prelazak iz jeseni u zimu nego proljeća u ljeto. Kako će se dogoditi promjena, moglo se naslutiti već u drugoj polovini sedmice na izmaku, kada je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo više bh. opština i gradova, a u Hercegovini je zbog gromova pregorjelo nekoliko televizora, uređaja za prijem TV signala, internetskih signala.

Neprimjereno hladno

Tako je, na primjer, u Grudama u razmaku od nekoliko kilometara udar groma doveo do kvara više uređaja. Zatim je uslijedio pad temperature.

Profesor Zoran Zadro komentarisao je ovakva događanja.

I idućih dana očekuje se neprimjereno hladno vrijeme za ovo doba godine. Pogotovo se to odnosi na noći i jutra. Temperature, i to one noćne i jutarnje, okvirno će se kretati od 6 do 18, a dnevne od 11 do 27 stepeni. Uz buru i sjeverac dojam svježine će biti još veći. Ako pogledamo slike odstupanja temperatura, a odnose se na ljetne, jesenje i zimske mjesece, čini se, barem po posljednjim dugoročnim izlaznim prognozama, da bi nam mogli uslijediti svježije ljeto, hladnija jesen i hladna zima, i to opet s većim naglaskom na njezin drugi dio. Ipak, još će tu biti promjena, međutim, svakako su zanimljivi izlazi mjesečnih temperaturnih, dugoročnih prognoza CFS modela (Climate Forecast System) za idućih 6 do 9 mjeseci – ističe Zadro.

U dijelovima Bosne stanovnici su ovog vikenda uključili i grijanje, a mnogi se nadaju da će ovakvo vrijeme uskoro završiti.

Hladnoća, pogotovo kiša koja uz nju dolazi, stvorili su probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na primjer, žito je već dozrelo u nekim krajevima, ali zbog kiše, koja svakog dana počne padati u poslijepodnevnim satima, nema uslova za njegovo sakupljanje.

Moguće poplave

Uprkos pesimističnim prognozama i hladnijim godišnjim dobima, aktuelnom i onim koja slijede, Zadro ističe da će ljeta biti, premda ne u mjeri na kakvu smo navikli.

Na dugotrajniju stabilizaciju vremena još ćemo pričekati jer nam slijedi nova ciklona koja bi mogla donijeti kišu i lokalna grmljavinska nevremena. Ne isključujem mogućnost poplava na Balkanu te ponegdje u regiji Bosne. Uprkos svemu, ne treba misliti da ove godine neće biti ljeta. Pred nama su juli, avgust, septembar, pa i oktobar, te će biti sigurno upozorenja i na valove vrućina. Međutim, reprize prošlog ljeta najvjerojatnije neće biti – istakao je Zadro.

Izvor: Večernji.ba