Zenička policija rasvijetlila 12 teških krađa

Policija u Zenici uspješno je rasvijetlila dvanaest teških krađa, pronašla i oduzeta opojna sredstva i oružje, a počinioce krivičnih djela lišila slobode i procesuirala.

Uhapšen je 32-godišnjak O.S., koji je u periodu od 17. januara do 19. maja, izvršio više teških krađa u kuće i stanove širom Zenice.

Uz korištenje podesnog predmeta i fizičke snage, ovaj je Zeničanin odvaljivalo pvc prozore i balkonska vrata, nakon čega je ulazio u kuće i stanove, iz kojih je otuđivalo tehničku robu, nakit, novac i druge vrijedne predmete.

Djela su slijedeća:

Teška krađa u kuću vlasništvo lica S.A., izvršena dana 17.01.2018, godine, u ulici Prvomajska,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica M.S., izvršena dana 17.03.2018. godine, locirana u ulici Visočka,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica I.Š. i I.E., izvršena dana 17.03.2018. godine, u ulici Đerzelezova,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica I.M., izvršena dana 07.04.2018. godine, u ulici Armije RBiH,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica A.I., izvršena u toku noći 12/13.04.2018. godine, u ulici Prve zeničke brigade,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica A.S., izvršena u toku noći 14/15.04.2018. godine, u ulici Sarajevska,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica U.A., izvršena dana 14.04.2018. godine, u ulici Štrosmajerova,

Teška krađa u stan vlasništvo lica K.K., izvršena u toku noći 21/22.04.2018. godine, u ulici Dr. Adolfa Goldbergera,

Teška krađa u kuću vlasništvo lica M.A., izvršena dana 23.04.2018. godine, u ulici Štrosmajerova,

Teška krađa u stan vlasništvo lica K.M., izvršena dana 19.05.2018. godine, u ulici Begagića put.

Zbog sumnje da je provaljivao u kuće u Vardištu i Peharama i iz unutrašnjosti otuđivao novac i vrijedne predmete, u martu i aprilu ove godine, uhapšen je i Zeničanin T.S., rođen 1980. godine.

U Crkvicama je 17. maja uhapšen 23-godišnji Z.D. Kod njega su pretresom stana pronađeni jedna ručna bomba, pištolj i devetnaest zasada biljke koja svojim izgledom asocira na indijsku konoplju.

Pucnjava i bjekstvo

Policija je također uhapsila dva počinioca pucnjave, koja se dogodila 29. maja, uoči utakmice između reprezentacija BiH i Crne Gore, kod Stadiona Bilino polje.

Došlo je tada do verbalnog konflikta između O.Dž. rođenog 1969. i Š.M., rođenog 1980. Š.M. je iz vatrenog oružja ispalio tri metka u pravcu lica O.Dž., nakon čega se trčeći udaljio u nepoznatom pravcu. Brzom intervencijom policijskih službenika, na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, Š.M. je lociran i lišen slobode. Tom prilikom pronađen je pištolj koji je odbacio prilikom bjekstva.

Droga i oružje

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, službenici Odsjeka kriminalističke policije su poduzeli slijedeće:

Dana 16.05.2018. godine, u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, u koordinaciji sa službenicima Policijske Centar, izvršili legitimisanje i pregled lica D.E., rođenog 1995. godine, iz Zenice, kojom prilikom su kod istog pronašli dvadeset upakovanih sadržaja biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

Dana 22.05.2018. godine, u ulici Sejmenska, zapaženo je lice Č.S., rođeno 1994. godine, iz Zenice, koje se prilaskom policijskih službenika dalo u bjekstvo, nakon čega je sustignuto u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića. Tom prilikom, kod istog je pronađeno trinaest upakovanih sadržaja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

Dana 25.05.2018. godine, u ulici Werostin put, policijski službenici su postupajući po prikupljenim saznanjima, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres kuće koju koristi lice G.A., rođeno 1990. godine, iz Zenice, kojom prilikom su u unutrašnjosti kuće i pratećih objekata pronašli određenu količinu biljne materije, jednu ručnu bombu, pištolj sa pripadajućim magacinom za municiju i jedan pištoljski metak.

Dana 30.05.2018. godine, u ulici Štrosmajerova, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres kuće koju koristi lice T.E., rođeno 1989. godine, iz Zenice, kojom prilikom su pronašli devet upakovanih sadržaja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

Dana 06.06.2018. godine, u ulici Armije RBiH, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres stana koji koristi lice Č.K., rođeno 1975. godine, iz Zenice, kojom prilikom su pronašli šest sadržaja praškaste materije, jedan upakovan sadržaj biljne materije i digitalnu vagu za precizna mjerenja.

U svim opisanim slučajevima sporna materija, oružje i predmeti su oduzeti i predmet su potrebnih vještačenja, dok su navedena lica lišena slobode i nad istima je zavedena kriminalistička obrada.

Pored navedenog rasvijetljeno je i krivično djelo “Oduzimanje tuđe pokretnine” vozila marke “Golf II” vlasništvo lica B.N., u naselju Gradišće, krivično djelo “Teška krađa” u vikend kuću na planini Lisac, vlasništvo lica D.A. i krivično djelo “Teška krađa” kojom prilikom je u naselju Vrselje pokušano otuđenje putničkog motornog vozila “Golf II”, vlasništvo lica B.M., a koja krivična djela su izvršena u toku noći 06/07.06.2018. godine. Za pomenuta krivična djela aktivnostima policije su prikupljeni dokazi i obavještenja koja potvrđuju da postoje osnovi sumnje da su ih počinila lica: D.B., rođen 1997. godine i D.A., rođen 1996. godine, oba lica iz Zenice, koja su od strane policijskih službenika locirana, lišena slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će protiv istih Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca.

Dosadašnjim radom na dokumentovanju opisanih krivičnih djela policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su pronašli dio otuđenih predmeta, te ih vratili oštećenim, dok se nastavlja rad na pronalasku i ostalih otuđenih predmeta, navodi se u saopštenju Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.