FOTO: U džamiji u Trgovišću centralni program obilježavanja noći Lejletu-l-kadr

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu obilježavaju večeras jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci. U ovoj noći počela je objava Kur'ana i to je noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Zbog njene iznimne važnosti u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr za Medžlis Islamske zajednice Zenica je u džamiji u Trgovišću. Upriličen je i zajednički iftar za postače, kao i prigodan program.

Program je počeo teravih namazom i prigodnim predavanjem imama džamije u Trgovišću, Amira efendije Kaknje o značaju noći Lejletu-l-kadr.

Vjernici ovu noć provode u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu, slijedeći primjer Božijeg poslanika Muhammeda a.s., koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

foto: Sanel Hasanović