FOTO: Obilježen Dan šehida grada Zenice

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje Kameni spavač, a zatim i vjerskim programima u džematu Arnauti i u zeničkoj Ensar džamiji, obilježen je Dan šehida Grada Zenice. Brojni predstavnici javnog života i različitih udruženja položili su cvijeće i proučili dovu za duše boraca palih za odbranu domovine.

Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na prvog šehida grada Zenice, rahmetli Semira Arnauta, ali i sve one koji su dali život za odbranu domovine. Prisutnima se obratila Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Zenice, koja je kazala je da je iza poginulih boraca ostalo oko 1.200 djece, među kojima je 460 fakultetski obrazovanih mladih ljudi.

– Mi supruge poginulih pripadnika Armije BiH potrudile smo se da odgojimo finu, kulturnu i vaspitanu djecu, da nam djeca ne smetaju gradu i društvu ondje gdje žive. Očekivali smo da će im država Bosna i Hecegovina biti otac, jer mi nemamo snage za borbu i svako radno mjesto. Zakon je jasan i kaže da su prioritet djeca šehida. Oni koji su ga kreirali i ljudi koji imaju dušu, trebali su samo to prepoznati, postupiti po zakonu i nikada mi ne bismo imali problema, – kazala je Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca grada Zenice.

Nakon što je položeno cvijeće na centralno spomen obilježje Kameni spavač, delegacija Organizacije porodica šehida i poginulih boraca posjetila je porodicu rahmetli Semira Arnauta, a obilježavanje Dana šehida završeno je mevludskim programom održanim u Ensar džamiji. (Delila Suljić)