Dubioza kolektiv i Helem Nejse u kampanji podrške migrantima

foto: Glas.ba

U utorak, 5. juna, u Historijskom muzeju BiH biće otvorena foto-izložba „People of Sarajevo“ i „The Balkan Route“, autora Imrane Kapetanović i Marka Đurice, a uslijediće koncert benda Dubioza Kolektiv i dvojca Helem Nejse, s porukom migrantima da su u BiH dobrodošli.

Posjetioci će te noći imati i priliku da uruče novčane donacije organizaciji Pomozi.ba, koja od februara ove godine na različite načine podržava više od 1000 ljudi. Sve druge donacije mogu se direktno predati u prostorijama Pomozi.ba.

“Dva dana nakon ovog susreta, 7. juna, u Sarajevu će se sastati lideri iz Balkana kako bi razgovarali o saradnji u cilju rješenja problema pogranične sigurnosti i namjerom daljeg zatvaranja granica u regiji, što je njihov odgovor na dolazak izbjeglica i migranata. Obaveza je svih vlada u regiji, UN-a i drugih nadležnih organizacija da osiguraju siguran i zakonski prolazak za svaku osobu koja je krenula na put bježeći iz svog doma zbog rata, nestabilnosti, ekoloških katastrofa, ekonomske opresije, da osiguraju da svaka osoba ima pristup azilu i da za one koji se nađu na opasnoj ruti osiguraju adekvatnu, humanu i dostatnu pomoć”, saopštili su organizatori.