U zeničkom selu Gradišće proglašena epidemija bruceloze

Više ljudi oboljelo je od bruceloze na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a zbog ove bolesti u opštini Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće, piše “Dnevni avaz”.

Načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti zeničke bolnice Ednan Drljević rekao je da imaju dosta pacijenata oboljelih od bruceloze sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Trenutno ih je dvadesetak, a imamo i pet pacijenata iz Srednjobosanskog kantona”, naveo je Drljević i dodao da su kapaciteti Odjeljenja popunjeni.

On je istakao da uglavnom oboljevaju čobani i osobe koje im pomažu, te da je epidemija proglašena u zeničkom naselju Gradišće, gdje je šest osoba oboljelo.

Trovanje mesom izuzetno je rijetko, a postoje i slučajevi u kojima je uzrok sir koji nije pasterizovan i obrađen”, objasnio je Drljević, te napomenuo da za sada nije bilo smrtnih slučajeva.

Rukovodilac Službe za civilnu zaštitu Kiseljak Nijaz Bunjo rekao je da postoje zvanični podaci da u Srednjobosanskom kantonu ima 40 oboljelih, te da se strahuje da je broj i veći.

On je naveo da je na području Srednjebosanskom kantonu ova zarazna bolest ustanovljena je kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa.

Načelnik opštine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak rekao je da naredne sedmice počinje eutanazija oboljelih grla.

Pozivamo sve ljude, koji su u kontaktu sa stokom, da se testiraju na brucelozu”, istakao je Ramljak.