Promocija romana „Zašto sam volio maslačke?“ autorice Abibe Vuković

Još jedno djelo, četvrto u nizu, roman “Zašto sam volio maslačke?” autorice Abibe Vuković, promovisan je u ponedjeljak, u sali Opće biblioteke Zenica.

Promotor, inače redaktor i recenzent romana, prof. Željko Grahovac, otvorio je promociju riječima: “Ovo je roman, jedna ispovjedna priča majke koja je dobila dijete sa Downovim sindromom. Opisao ga je prvi put John Landgon Down po čemu je i dobio ime. Tek 1957. godine je ustanovljeno da je najčešći uzrok ovog sindroma trisomija. Ovo je zasigurno prvijenac na ovim prostorima,barem kada je u pitanju ova tematika.”

Potom je autorica pročitala odlomak, iznoseći svoja razmišljanja u ulozi majke djeteta koja su kod ženskog dijela publike izazvala burne emocije. Ovim je autorica samo otvorila korice svog spisateljskog noviteta i najavila novo, teško i pitko djelo u isti mah.

Abiba piše dušom žene, ali ne samo sa pozicije ustaljene patetike majčinstva, nego promišlja na način da čitaoca stavi u tu poziciju, nudeći mu osjećanja, iskrena i duboka. Ona su u početku same spoznaje vrlo surova, po dijete zasigurno neočekivano odbojna, da bi poslije ta osjećanja prerasla u nešto što se zove temeljita promjena u majci, njenom karakteru ali i poimanju svijeta kao univerzuma različitosti. Ljubav!

To je u svome izlaganju potvrdila i Abibina kćerka Sanela, inače studentica medicine, koja je posvjedočila da je knjiga počela mijenjati nju, čime je istu prihvatila kao knjigu koja je njoj namjenjena, da spozna sebe i svijet koji je samo trunku različitiji nego ga je ona do tada percipirala. Nikako lošiji!

Ostaje pitanje koje još dugo neće naći valjan odgovor, a to je nasušna potreba prisustva predstavnika Centra za socijalni rad na ovoj promociji, iako su prema tvrdnjama autorice uredno pozvani, zatim brojnih udruženja koja okupljaju djecu sa posebnim potrebama.

Zašto?

Svejedno, roman “Zašto sam volio maslačke?” nije bez odgovora. Autorica Abiba Vuković je isti ponudila unutar korica. Valja ga pročitati!

Piše: Said Šteta, književnik i novinar